Kirjoittanut Piia J. Häkkinen | 17 syyskuun, 2009

Fossiilinen Helsinki?

Helsingin vihreiden ilmastoryhmä on perustettu muutama vuosi sitten vauhdittamaan kaupungin ilmastokuormituksen vähentämistä. Ensisijaisesti vaikutamme paikallisiin päättäjiin ja nostamme ilmastonäkökulman esiin, kun kaupungissa tehdään suuria päätöksiä vaikkapa kaavoituksesta. Olemme myös järjestäneet keskustelutilaisuuksia ja tempauksia ilmastoasioista sekä opintopiirikokoontumisia.

Helsingin sähköstä ja lämmöstä valtaosa tuotetaan fossiilisia energianlähteitä käyttäen, maakaasulla ja kivihiilellä. Fossiilinen energiantuotanto aiheuttaa Helsingin ilmastokuormituksesta noin kolme neljäsosaa, vaikka yhteistuotanto onkin tehokasta. Energiankulutusta voitaisiin pienentää ja aloittaa siirtyminen uusiutuviin. Kyselemmekin, miksi kaikki tapahtuu niin hitaasti, mitkä olisivat parhaat energiasäästökeinot ja mitkä parhaat uusiutuvat energiamuodot Helsinkiä ajatellen.

Lukuja kaipaaville: tietoja päästöistä on Helsingin ympäristökeskuksen ympäristöraporteissa ja Helsingin Energian sivuilla.

Helsingissä on hieno joukkoliikenne, mutta uusille asuinalueille kaavoitetaan vanhojakin enemmän autopaikkoja. Niistä joutuvat maksamaan myös autottomat. Kevyttä liikennettä ja uusia raideliikenneratkaisuja on edistettävä, ja kaikkein tärkeintä on tietenkin vähentää liikkumisen tarvetta ylipäätään! Liikenne aiheuttaa helsinkiläisten ilmastokuormituksesta vähän yli 20 %.

Mitä tähän mennessä on sitten päätetty tehdä Helsingin päästöjen vähentämiseksi? Ilmastoryhmä oli mukana vaikuttamassa alkuvuonna 2008 hyväksyttyjen energiapoliittisten linjausten muotoutumiseen. Helsingin kaupunginvaltuusto päätti, että Helsinki vähentää kasvihuonekaasupäästöjä EU:n tavoitteiden mukaisesti 20 % vuoden 1990 tasosta vuoteen 2020 mennessä, ja samalla uusiutuvien energialähteiden osuus energian tuotannossa nostetaan 20 %:iin vuoteen 2020 mennessä.

Hyvä, että on päästy alkuun. Jotta lämpeneminen saadaan pysäytettyä kahteen asteeseen, tarvitaan kuitenkin 40 % päästövähennys vuoteen 2020 mennessä. Niinpä on jatkettava keskustelua tulevaisuuden kaupunkirakenteesta ja energiaratkaisuista, ja valistettava päättäjiä parhaiden ratkaisujen toteuttamiseksi.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggaajaa tykkää tästä: