Kirjoittanut Piia J. Häkkinen | 14 maaliskuun, 2010

Mitä Hanasaarelle tehdään?

Energia-asiat ovat vaikeita monille päättäjille. Olen huomannut Helsingin Energian johtokuntatyössä, että vihreissä tekninen osaaminen on keskimääräistä paremmalla mallilla, siihen on vaikutusta ainakin jäsentemme insinöörivaltaisuudella ja aktiivisella tiedonhaulla. Kaikki päättäjät eivät kuitenkaan ehdi seurata kaikkia asioita. Kirjoitimmekin ilmastoryhmän voimin vihreän lausunnon Helsingin Energian kehitysohjelmasta, jotta vihreät valtuutetut ja luottamushenkilöt saavat tukea kevään päätöksentekoon.

Vihreät kannattavat jatkokäsittelyssä mm. energiansäästön määrätietoisempaa edistämistä. Haluamme myös pitää kiinni kehitysohjelman merkityksestä: vaikka se ei olekaan sitova investointiohjelma, se on kuitenkin strateginen linjaus seuraavien vuosikymmenien energiantuotannosta.

Hanasaaren alueesta ovat kaupunkisuunnittelun ja energianhuollon tarpeet menossa ristiin oikein kunnolla: Helsingin Energia ei aio heivata kivihiilikasojaan mihinkään vielä vuosikymmeneen, ja kaupunkisuunnitteluvirasto taas haluaisi nostattaa uudet talot samoille neliöille. Kivihiilisiiloja ei kannata rakentaa yhtä vuosikymmentä varten, ja Salmisaaren siiloissa on myös ollut teknisiä ongelmia.

Selvittelimme vihreissä, voisiko uutta Vuosaaren monipolttoainevoimalainvestointia aikaistaa, jotta Hanasaaren yhteistuotantovoimalasta voisi luopua aikaisemmin. Näin vältettäisiin investoimasta biokaasuttimeen Hanasaaressa vain kymmenen vuoden käyttöä varten, ja saataisiin alue nopeammin käyttöön. Nopeuttaminen ei kuitenkaan tunnu järkevältä energiantuotannon näkökulmasta.

Helenillä on meneillään monipolttoainevoimalan tuotekehityshanke, jonka pohjalta Vuosaaren voimala on tarkoitus toteuttaa. Hanke on vielä kesken, ja uusi tekniikka haluttaisiin hioa mahdollisimman pitkälle ennen voimalan suunnittelun aloittamista. Jos suunnittelu ja rakentaminen joudutaan aloittamaan saman tien, juututaan vuosikymmeniksi ”vanhaan” leijupetitekniikkaan. Monipolttoainevoimalan suuri etu on joustavuus polttoaineen suhteen. Tuotekehityshankkeessa pyritään joustavuutta entisestään lisäämään, jotta säästettäisiin polttoainehankinnan alkupään kuluissa. Tähän tarvitaan aikaa.

Toisaalta vihreät eivät kannata myöskään Hanasaaresta luopumisen lykkäämistä merkittävästi suunniteltua pitemmälle. Kehitysohjelman aikataulu, monipolttoainevoimala valmiiksi vuoteen 2024 mennessä, pitäisi riittää myös tuotekehitykseen.

Helsingin Energian kehitysohjelma kohti hiilineutraalia tulevaisuutta on nyt ollut kaupungin lautakunnissa lausunnoilla, ja edennee kaupunginhallitukseen huhtikuussa ja valtuustoon toukokuussa.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggaajaa tykkää tästä: