Kirjoittanut Piia J. Häkkinen | 5 maaliskuun, 2013

Olkiluoto 3 hakee lisärahoitusta – helsinkiläiset maksavat?

Helsingin Energia lähti valtuuston päätöksellä mukaan OL3-hankkeeseen kymmenen vuotta sitten. Hanke vaikutti taloudellisesti houkuttelevalta: 3 mrd:n euron sijoitus, sähköntuotanto alkaisi vuonna 2009. Nykyiset voimalat tuottavat sähkön noin parinkymmenen euron hinnalla megawattituntia kohtia, joten uudenkin voimalan sähkön saisi myytyä sähköpörssiin mukavalla voitolla.

Helenillä ei sinänsä ole tarvetta lisäsähköntuotannolle: omat yhteistuotantolaitokset tuottavat kaukolämmön ”sivutuotteena” tarpeeksi sähköä täyttämään Helenin asiakkaiden tarpeen, lisäksi yrityksellä on jo osuuksia toimivissa ydinvoimaloissa, vesivoimaloissa ja tuulivoimaloissa. Kaupungin sähkönkulutuksen kasvukin pysähtyi pari vuotta sitten.

Hankkeeseen lähdettiin sen hyvältä näyttävän kannattavuuden vuoksi, mutta taloudellisesti tilanne näyttää nyt aivan toisenlaiselta kuin kymmenen vuotta sitten. Voimalan valmistuminen on viivästynyt ainakin seitsemällä vuodella. Lainan korot juoksevat, mutta sähkönmyynnistä ei saada rahaa ainakaan ennen vuotta 2016. Ylimääräisten kulujen maksajasta kiistellään kansainvälisessä välimiesoikeudessa vielä vuosia. Energiatalouden professori Esa Vakkilainen on arvioinut julkisuudessa, että viivästymisen aiheuttamat kulut nostaisivat OL3:n tuottaman sähkön tuotantokustannuksen yli 40 euroon MWh:lta. Sähkön hinta pohjoismaisessa sähköpörssissä on viime aikoina ollut alle tämän tason ja kivihiilisähkön tuotantokustannuksetkin lienevät alhaisemmat. Miltä TVO:n omat laskelmat mahtavat näyttää? Entä sijoituksen tuotto? Onko hankkeessa mukanaolo edelleen taloudellisesti järkevää?

Hankkeeseen sijoitettava lisäraha 29 miljoonaa rahoitettaisiin Helenin tulorahoituksella, eli se olisi pois kaupungille maksettavasta tuloutuksesta: Helen joutuisi joko pienentämään tuloutusta tai ottamaan lisää lainaa kattaakseen lisäkulun. Kaupungin omissa investoinneissa on jatkuva pula esimerkiksi energiansäästörahoista: jonossa olisi odottamassa energiatehokkuushankkeita, joiden takaisinmaksuaika on kaksi tai kolme vuotta. Eikö tällaisten kohteiden pitäisi olla ensisijaisia?

Teollisuuden voima odottaa lisärahoitusta kahdessa muodossa: osakkailta pyydetään sekä osakaslainan antamista että osakeantiin osallistumista. Osakaslaina toteutuu vain, jos kaikki omistajat tulevat siihen mukaan. Kun on aika maksaa laina takaisin, osakkaat ovat saatavineen viimeisinä. Osakaslainan kaatuminen horjuttaisi koko hanketta, osakeannista taas on pienempi kynnys kieltäytyä: silloin oma omistusosuus vain pienenee ja uudet osakkeet voidaan myydä muille osakkaille. Asia on Helsingin Energian johtokunnan listalla tänään ti 5.3., ja johtokunnan odotetaan antavan asiasta lausuntonsa. Vieläkö kaupunki haluaa olla mukana tässä sijoituksessa?

Päivitys kokouksen jälkeen: teimme vastaesityksen, että hankkeesta luovuttaisiin taloudellisten riskien vuoksi, mutta johtokunnan niukka enemmistö päätti hyväksyä pohjaesityksen. Asia etenee nyt nopealla aikataululla kaupunginhallitukseen ja -valtuustoon.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggaajaa tykkää tästä: