Kirjoittanut Piia J. Häkkinen | 15 elokuun, 2013

Pikajunalla kohti helvettiä?

Ilmastoasioissa mennään edelleen pikajunalla kohti helvettiä, ja puun polttaminen ei sittenkään ole kovin hyvä ratkaisu ilmaston kannalta, mutta paljon muitakaan vaihtoehtoja ei ole. Siinäpä tiivistettynä Helsingin Energian ympäristöpäivän Poppeliseminaarin tämänpäiväinen anti.

Kansainvälinen ilmastopaneeli IPCC on pian taas julkaisemassa uutta koostettaan viime vuosien ilmastotutkimuksen tuloksista. Meteorologi Lea Saukkonen tarjosi siitä hieman alkupaloja, ja väänsi samalla mainiosti rautalangasta ilmastotieteen perusteet. Jokainen ilmastoänkyrä pitäisi istuttaa katsomaan hänen esitelmänsä, jotta verkon keskustelupalstat eivät täyttyisi samoilla jo kauan sitten virheellisiksi osoitetuilla väitteillä. Lean kuvissa näkyivät ilmastoon vaikuttavat tekijät auringonpilkuista geologisiin muutoksiin, ja kovin pieniä ne ovat kasvihuonekaasuihin verrattuna. Tilanne käy kurjemmaksi koko ajan, ja päästöt on saatava laskuun maailmanlaajuisesti.

Tutkija Sampo Soimakallio VTT:ltä esitteli puolestaan tutkimustuloksia biomassan käytön ilmastovaikutuksista. Niinpä niin, ei se ole hiilineutraalia, eikä hiilineutraalikaan välttämättä ole sama kuin ilmaston kannalta paras ratkaisu. Metsähän saattaisi toimia pitkään jopa hiilinieluna, jos se vain jätettäisiin rauhaan. Kuitenkin Soimakalliokin sanoi, että biomassan käyttöä kannattaa joka tapauksessa edistää, koska fossiiliset ovat kestämätön ratkaisu.

Puhuin Soimakallion kanssa esitelmän jälkeen ja huomautin, että metsien käytön kestävyyttä mietittäessä pitäisi muistaa myös maaperässä oleva hiili. Olen antanut metsäntutkijoiden kertoa itselleni, että metsämaa sisältää hiiltä yleensä noin kaksinkertaisen määrän metsässä kasvaviin puihin verrattuna. Niinpä kaikessa metsätaloudessa pitäisi maaperän hiilivarastojen suojeluun kiinnittää huomiota ihan eri tavalla kuin nykyään. Nyt vallitseva tapa on hakata metsät maan tasalle kerran 60-80 vuodessa ja jättää maaperä alttiiksi paahteelle ja ahavalle. Hiiltä karkaa taivaan tuuliin aivan turhaan. Samalla kuolevat kasvit ja muut eliöt, jotka kaipaisivat vakaata pienilmastoa ja puiden kosteaa varjoa. Muitakin metsänkäsittelyn tapoja on olemassa; jatkuva kasvatus tai avohakkuuton metsänhoito, kuinka sitä haluaakaan kutsua, olisi joidenkin tutkijoiden mukaan myös taloudellisesti parempi ratkaisu.

Poppeliseminaarissa toivotettiin myös Helenin mainiolle ympäristöjohtajalle Martti Hyvöselle leppoisia eläkepäiviä. Toivottavasti uusikin ympäristöjohtaja saa ilmastoasioita ja muita eteenpäin samalla innolla!

Advertisement

Kommentit

  1. Suosittelen lukemaan alla olevan linkin yleistajuisen tekstin ajatuksen kanssa läpi ja miettimään uudestaan, onko muita vaihtoehtoja?

    http://climatecolab.org/web/guest/plans/-/plans/contestId/10/planId/1304005


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggaajaa tykkää tästä: