Kirjoittanut Piia J. Häkkinen | 17 syyskuun, 2013

Toivomuksia vihreästä kaukolämmöstä ja lämmönhukan tavoittamisesta

ilmastoblogi_vihreaa_kaukolampoa_energiakatselmus_200Helsingin Energian johtokunnan listan jatkeena oli tänään 17.9.2013 liuta johtokuntalaisten esittämiä kysymyksiä, jotka kootaan yhteen Johtokuntalaisten tiedustelut -otsikon alle listan loppuun. Vastauksia saatiin tänään niin kysymyksiin Helsingin virastojen vihreän sähkön hankinnasta kuin vihreän kaukolämmön tarpeestakin.

  • Kaupungin hallintokunnilla on ollut ongelmia vihreän sähkön hankinnassa. Hidaste on kuitenkin muualla kuin Helenin tarjonnassa, sillä Helenin puolesta hallintokunnat voivat ostaa Heleniltä vihreää sähköä kuten muutkin sähköasiakkaat.
  • Vuosien mittaan olen kysynyt ennenkin mahdollisuudesta ostaa vihreää kaukolämpöä ja siten vauhdittaa fossiilisten vaihtamista uusiutuviin. Vastaukset ovat tulkintani mukaan lämmenneet. Nyt meille kerrottiin, että vihreän kaukolämmön tarjoamista selvitetään.
  • Joku tapahtumajärjestäjä on toivonut saavansa alennuksella vihreää sähköä. Tähän vastattiin, että tapahtumajärjestäjille sähköä myydään markkinaehtoisesti.
  • Lämpökameraa oli toivottu Helenin lainattavien laitteiden valikoimaan. Lainattavaa lämpökameraa ei ole tulossa saataville, koska sen käyttö ja tulosten tulkinta vaatii osaamista. Heleniltä voi tilata kuitenkin energiakatselmuksen kotiin kamerankäyttäjineen kaikkineen!
  • Myös Vanhankaupungin vesivoimalasta ja kalojen nousumahdollisuuksista puhuttiin. Voimalaa ohjataan siten, että joen vapaassa itähaarassa on joka hetki riittävästi vettä kalojen nousua varten. Itse voimalarakennus museotiloineen on Helsingin kaupungin omistuksesssa.

Aion itse kysyä ensi kerralla mahdollisuudesta aurinkoenergiajärjestelmien ryhmähankintaan. Helsingin Energia tarjoaa avaimet käteen -toimituksella pientuotantolaitteita ja lupaa ostaa niiden tuottaman energian, mutta korkeat hinnat eivät oikein kannusta ostoksille. Sitrahan on uusiutuvan energian edistämishankkeessaan myös selvittänyt, paljonko etuja joukkotilauksilla voitaisiin saada.

Varsinaisina asioina kokouksen asialistalla oli lausunto Helsingin kaivumaiden hyödyntämisen kehittämisohjelmasta sekä Myllypuron lämpökeskuksen uuden polttoainevaraston rakennushanke. Helsingissä pyritään jatkossa siihen, ettei kierrätettäviä maa-aineksia tarvitsisi turhaan kuljettaa liian kauan kaupungista, ja että eri urakoitsijoita kohdeltaisiin tasapuolisemmin. Näin autetaan myös rakennuskustannuksia pysymään kuosissaan. Helsingin Energiankin kannalta tämä on tietysti tavoiteltava kehityssuunta.

Myllypurossa taas rakennetaan hyvin maisemoidut uudet polttoainesäiliöt lämpökeskuksen varapolttoaineena käytettävälle kevyelle polttoöljylle. Vanhojen raskaspolttoöljysäiliöiden tilalle päästään rakentamaan asuntoja. Lämpökeskushan on nykyään maakaasukäyttöinen, mutta varapolttoaine on varastoitava voimalan vieressä mahdollisten toimituskatkoksien takia.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggaajaa tykkää tästä: